Czy zakładając własny biznes możemy uczyć się zarządzania firmą od św. Maksymiliana Kolbe, męczennika który zginął w obozie koncentracyjnym? Czy możemy brać z niego przykład wykorzystując tak jak on w swoim życiu wszystkie dostępne możliwości, by biznes się udał? Na te pytania próbowali  odpowiedzieć członkowie Towarzystwa Biznesowego  oraz przedstawiciele inicjatywy StartupNaMaxa, którzy w dniach 6 i 7 czerwca 2017 r.  poprowadzili konferencję dla uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie w ramach przygotowania do nadania szkole imienia św. Maksymiliana Kolbego.

Poparcie przedstawicieli Kościoła

Wartości te stanowią w opinii Ojca Prowincjała Zakonu Braci Mniejszych Konwentualnych o. dr Mariana Gołąba „potwierdzenie tożsamości w osobie i życiu św. o. Maksymiliana Marii Kolbego”. Inicjatywę szkoły popiera również Arcybiskup Metropolita Krakowski Marek Jędraszewski wskazując, iż „Realizacja tego pomysłu ożywi pamięć o św.  Maksymilianie, przypomni ofiarę z życia, które oddał z miłości do drugiego człowieka w swojej męczeńskiej śmierci w czasie II wojny światowej”.

Poparcie Towarzystwa Biznesowego SA w Warszawie

Wyrazem czci wobec przedsiębiorców współuczestniczących w procesie kształcenia młodzieży szkolnej Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie jest wspólna inicjatywa Towarzystwa Biznesowego SA w Warszawie, wszystkich startup-owców oraz społeczności szkolonej ustanowienia św. o Maksymiliana Marii Kolbego także patronem przedsiębiorców. Petycję swą Towarzystwo uzasadnia „zaradnością i konsekwencją, determinacją, proaktywnością, zacięciem do pracy i wizją przyszłych działań św. ojca Kolbego, która w ich opinii powinna być wzorem dla wszystkich współczesnych ludzi biznesu”.

Cytując słowa dzisiejszego autorytetu młodzieży kształcącej się w szkołach gastronomicznych, tj. Wojciecha Modest Amaro, „Bóg ma dla nas coś lepszego, wystarczy uchylić serce. Nie trzeba wierzyć w Boga, wystarczą inni, którzy wierzą za nas. Wchodząc
w to można zobaczyć jak Pan Bóg zaczyna wchodzić w nasze życie”.

Na początku tego roku społeczność Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie powzięła inicjatywę nadania szkole imienia św. Maksymiliana Marii Kolbego. W związku z tym podjęto szereg działań promujących postać św. Maksymiliana wśród uczniów i nauczycieli szkoły. Społeczność ta wciąż podejmuje nowe wyzwania biorąc udział w projektach i wymianach międzynarodowych, wychowuje młodzież świadomie dokonującą wyborów życiowych, wrażliwą i otwartą na środowisko naturalne
i społeczne, kształtuje poczuje ich własnej, obywatelskiej, polskiej i patriotycznej wartości, która to aktywnie wykorzystuje media do niesienia dobrej nowiny na temat swoich kulturalno-kulinarnych uczynków, zaś maszyny i urządzenia jako dobro rozwoju techniki traktuje jako narzędzie pomocne człowiekowi w dzieleniu się z innymi swoimi talentami.